



Hearing Aids: The Inside Track

An Advanced Course on Hearing Aid Technology, Verification and Validation, and Management of Non-Routine / Complex Hearing Loss

Tuesday 2nd - Thursday 4th July 2024

Course Programme



Tuesday 2nd July 2024

Chair of Morning: Julia Van Huyssteen

8.45 - 9.00	Registration and Coffee	
9.00 - 9.10	Welcome	Anne Davies
9.10 - 9.25	Course Introduction	Heather Dowber
9.30 - 10.10	The Patient's Perspective # 1 [40 mins]	Heather Dowber
10.15 - 10.45	Compression and Channels [30 mins]	Samantha Tyndall
10.50 - 11.05	Break	
11.05 - 11.35	Theory and Skills for Reflection [30 mins]	Dr Christine DePlacido
11.40 - 12.10	The Patient's Perspective # 2 [30 mins]	Heather Dowber
12.15 - 1.15	Lunch	

Chair of Afternoon: Heather Dowber

1.15 - 1.30	Feedback on the Lunchtime Exercise [15 mins]	Samantha Tyndall
1.35 - 2.05	eHealth in Audiology [30 mins]	Samantha Tyndall
2.10 - 2.55	Patient Centred Care #1 [45 mins]	Julia Van Huyssteen
3.00 - 3.15	Break	
3.15 - 4.00	Patient Centred Care #2 [45 mins]	Julia Van Huyssteen
4.05 - 4.35	Cognitive Behavioural Therapy in Assessment [30 mins]	Dr Christine DePlacido
4.35 - 4.55	Ear to Ear Processing [20 mins]	Samantha Tyndall
5.00 - 5.20	Hearing Aid Apps [20 mins]	Samantha Tyndall
6.15	Evening meal, in the hotel restaurant	

Wednesday 3rd July 2024

Chair of Morning: Samantha Tyndall

8.45 - 9.00	Coffee	
9.00 - 9.30	Prescription formulae [30 mins]	Leigh Martin
9.35 - 10.05	Acoustics and Instant-Tips [30 mins]	Paul Leeming
10.10 - 10.40	Cognitive Behavioural Therapy in Rehabilitation [30 mins] Dr Christine DePlacido	
10.45 - 11.00	Break	
11.00 - 11.35	Real Ear Measurements [35 mins]	Leigh Martin
11.40 - 12.10	Connectivity [30 mins]	Paul Leeming
12.10 - 12.20	Lunchtime exercise	Samantha Tyndall Et Paul Leeming
12.20 - 1.20	Lunch	ct raur Eccining

Chair of Afternoon: Paul Leeming

1.20 - 1.35	Feedback on the Lunchtime Exercise [15 mins]	Paul Leeming
1.40 - 2.15	Visible Speech Mapping [35 mins]	Leigh Martin
2.20 - 3.00	Challenging Audiograms [40 mins]	Chris Cartwright
3.05 - 3.20	Break	
3.20 - 4.00	Outcomes and Benefit [30 mins]	Dr Christine DePlacido
4.05 - 4.35	Speech Tests [35 mins]	Amy Lennox
4.40 - 5.10	Fitting Severe and Profound Losses [30 mins]	Graham Hilton
5.10 - 5.25	Discussion and Questions [15 mins]	Paul Leeming & Amy Lennox

No evening meal provided; please make your own arrangements

7.00 - 9.00	EVENING WORKSHOP [2 hours]	Course Faculty
	This workshop is a hands-on discussion and practice, co	overing Real Ear Measurement,
	Speech Mapping, Test box and Advanced Verification.	

Unity, Aurical and Affinity Compact systems will all be available.



Thursday 4th July 2024

Chair of Morning: Nicole da Rocha

8.45 - 9.00	Coffee	
9.00 - 9.15	Feedback on the 'App' Exercise [15 mins]	Amy Lennox
9.20 - 9.50	The Most Challenging Clients [30 mins]	Chris Cartwright
9.55 - 10.30	Speech-in-Noise Assessment [30 mins]	Amy Lennox
10.35 - 11.05	Asymmetrical Losses & Single Sided Deafness [30 mins]	Chris Cartwright
11.10 - 11.25	Break	
11.25 - 11.55	Considerations when Fitting Musicians [30 mins]	Amy Lennox
12.00 - 12.30	Introduction to Aural Rehabilitation [30 mins]	Nicole da Rocha
12.30 - 1.30	Lunch	

Chair of Afternoon: TBC

1.30 - 2.00	Introduction to Auditory Training Resources [30 mins]	Nicole da Rocha
2.05 - 2.35	New Technology [30 mins]	Chris Cartwright
2.40 - 3.10	Putting it All Together [30 mins]	Dr Christine DePlacido
3.15 - 3.45	Closing Plenary Session Coffee during Closing Plenary Session	Anne Davies & Course Faculty

GN Hearing UK Ltd

Course Faculty

Heather Dowber

	Tread of market recess of	on maning on the
Samantha Tyndall	Regional Manager	Oticon Ltd
Julia Van Huyssteen	Signia Head of Audiology, UK & Ireland	Signia
Paul Leeming	National Training Manager	Widex UK Ltd
Leigh Martin	Director of Interacoustics Academy	Interacoustics A/S
Graham Hilton	Director of Audiology	Phonak UK
Nicole da Rocha	Customer Engagement Specialist, UK & El	Advanced Bionics AG
Chris Cartwright	Director of Training, The Audiology Academy	Hear in Wimbourne Ltd
Amy Lennox	Director / Specialised Audiologist	Hypatia Training Ltd
Dr Christine DePlacido	Principal Clinical Scientist & Counsellor	Fife

Head of Market Access UK

www.audiology-courses.co.uk

